måndag 5 februari 2018
Seminarium Fotohistoria
Vi hade med oss bilder från olika årtionden och århundraden som vi satte upp på väggen. Sedan berättade vi varför vi valde våra olika bilder samtidigt som Charlotta och Helga berättade om fotohistoriska viktiga händelser.
Bra ingång till fotohistoria som ämne. Det ger en upplevelse av att vara delaktig i fotohistorien. Senare fick vi gå till biblioteket och hämta fler bilder för att fylla på historien. Det gav en känsla
av att vi alla skapar historia genom vår blick på världen. Genom fotografen och kameran skapas historia men också genom betraktaren av bilden.
Senare fick vi i små grupper titta på bilder från olika genrer sortera dessa i vilken ordning vi ville. Vi valde först hel, halv och närbild för att senare gå till mönster och olika kompositioner.
Några bilder var svåra att kategorisera. Det är intressant att det finns sådana bilder. Och frågan är på vilka grunder en bild kategoriseras.
Så valde vi i de små grupperna en bild som vi tyckte om samt motiverade varför vi gillade dem och tvärtom, varför vi inte gillade en annan bild. Sedan vände vi på allt och motiverade istället varför vi gillade den vi inte gillade och så vidare.
Bra praktisk övning för att få syn på att det bakom synen på bilden görs val som handlar om bland annat egna erfarenheter och estetiskt tycke. (Så är det ju alltid kul att få ljuga och hitta på också.)
Den här övningen skulle kunna utvecklas. Att leka "gå på utställning" där personerna (i det improviserade dramat) har olika behov av konsten och olika relationer till varandra för att se vad som händer i rummet är ju en superduperövning, som i det här fallet skulle kunna hjälpa till att avdramatisera det personliga med att välja bilder. Det kan också vara bra att få fantisera kring bilder för att få syn på att berättelser i bilder kan föda nya berättelser.
Två av alla bilder jag särskilt gillade var en från 1826 och en samtidsbild av Gillian Wearing.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Slutet och resultatet
Processen fram till att Artist Statement skulle formuleras för katalogen pågick i princip samma anda som tidigare. I resonemang om hur jag s...
-
Har påbörjat en process där jag utgår från abstrakt form med hjälp av till exempel att gnugga vässad blyers på papper. Jag har l...
-
Vad betyder det att göra gott? Att ansvara för sina egna idéer och att inte svika dem. Att inte svika sig själv. Såg den här för länge...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar